Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Komparativni prikaz sadržaja slobodnih aminokiselina u kravljem i ovčjem mlijeku

Tihomir Čižbanovski ; Zemjodelski fakultet, Institut za stočarstvo, Skopje
Sonja Srbinovska


Puni tekst: hrvatski pdf 801 Kb

str. 271-275

preuzimanja: 463

citiraj


Sažetak

Cilj našeg istraživanja bio je da utvrdimo slobodne aminokiseline u kravljem i ovčjem sirovom mlijeku. Uzorci sirovog mlijeka uzimani su iz mljekara na području Makedonije. Rezultati analize pokazali su da mlijeko sadrži 17 slobodnih aminokiselina čija ukupna količina iznosi 6,81 mg%, dok ovčje mlijeko sadrži isto 17 aminokiselina, ali ukupno 9,92 mg%. Prilikom ovih istraživanja utvrđeno je da su neesencijalne aminokiseline zastupljene u većem procentu od esencijalnih. U kravljem mlijeku esencijalne aminokiseline zastupljene su sa 1,56 mg% ili 22,91% u ukupnom sadržaju slobodnih aminokiselina, dok u ovčjem sa 2,61 mg% ili 26,31%.

Ključne riječi

kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; sadržaj slobodnih aminokiselina

Hrčak ID:

100969

URI

https://hrcak.srce.hr/100969

Datum izdavanja:

1.10.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.424 *