Izvorni znanstveni članak
Komparativni prikaz sadržaja slobodnih aminokiselina u kravljem i ovčjem mlijeku
Tihomir Čižbanovski
; Zemjodelski fakultet, Institut za stočarstvo, Skopje
Sonja Srbinovska
Sažetak
Cilj našeg istraživanja bio je da utvrdimo slobodne aminokiseline u kravljem i ovčjem sirovom mlijeku. Uzorci sirovog mlijeka uzimani su iz mljekara na području Makedonije. Rezultati analize pokazali su da mlijeko sadrži 17 slobodnih aminokiselina čija ukupna količina iznosi 6,81 mg%, dok ovčje mlijeko sadrži isto 17 aminokiselina, ali ukupno 9,92 mg%. Prilikom ovih istraživanja utvrđeno je da su neesencijalne aminokiseline zastupljene u većem procentu od esencijalnih. U kravljem mlijeku esencijalne aminokiseline zastupljene su sa 1,56 mg% ili 22,91% u ukupnom sadržaju slobodnih aminokiselina, dok u ovčjem sa 2,61 mg% ili 26,31%.
Ključne riječi
kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; sadržaj slobodnih aminokiselina
Hrčak ID:
100969
URI
Datum izdavanja:
1.10.1989.
Posjeta: 1.424 *