Izvorni znanstveni članak
OKUSNA REAKCIJA ŠARANA CYPRINUS CARPIO NA PROMJENJIVE KONCENTRACIJE DVIJU STIMULATIVNIH AMINOKISELINA
Jonathan David Wood
; Escuela de Postgrado, Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile, Avenida Santa Rosa 11315, La Pintana, Santiago, Chile, tel.+56 9 77776381
Paola Soledad Arce Azócar
; Centro de Innovación Tecnológica, Universidad Técnica Federico Santa María, General Bari 699, Valparaíso, Chile
Sažetak
Šaran ima visoko razvijeni okusni sustav kojeg stimulira uski raspon slobodnih aminokiselina uključujući L-cistein i L-prolin. Sinergijski učinak kombinacije ovih dviju tvari na okusnu reakciju nije ranije dokazivan. U ovoj studiji različite koncentracije L-cisteina (0-0,1 M) i L-prolina (0-0,05 M) nasumce su davane testnim skupinama šarana u peletama agara tijekom jednominutnih pokusa. Trajanje prvog zadržavanja i ukupno trajanje zadržavanja tijekom svakog pokusa te broj gutanja (uzimanja) pelete zabilježeni su za svaki od ukupno 690 testova. Za svaki tip pelete izračunata je okusna reakcija, broj konzumacija i prosječno prihvaćanje od strane šarana. Pokazalo se da L-cistein znatno više stimulira konzumaciju od L-prolina te između njih nije uočen sinergizam. Rezultati su važni za pripremanje riblje hrane i ribičkih mamaca za šarane.
Ključne riječi
šaran; aminokiseline; L-cistein; L-prolin; okusni sustav
Hrčak ID:
101142
URI
Datum izdavanja:
1.4.2013.
Posjeta: 4.014 *