Izvorni znanstveni članak
KAKVOĆA ULJA NA TRŽIŠTU
Lucie Rusníková
; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Brno, Czech Republic
Eva Straková
; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Brno, Czech Republic
Željko Mikulec
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ocijeniti kakvoću odabranih ulja na tržištu Češke Republike kontroliranjem sadržaja masnih kiselina za vrijeme uskladištenja. Rad je bio usredotočen na najviše upotrebljavana ulja u hranidbi životinja kao i ulja korištena kao dodatak hrani. Odabrana ulja repice, soje, lana i mliječne koprive kupljena su u trgovini zdrave hrane a lososovo ulje u trgovini hrane. Kontroliran je sadržaj masnih
kiselina u uljima, te promjene sastava za vrijeme skladištenja u raznim uvjetima. Masne kiseline su određene u uljima plinskom kromatografijom s detektorom ionizacije pomoću plamena (GC-FID). Pojedine masne kiseline podijeljene su u skupine:zasićene (SFA), mononezasićene (MUFA) i polinezasićene (PUFA). SFA su najčešće nađene u ulju lososa, većina PUFA bila je u lanenom ulju, a repičino
ulje sadržavalo je većinom MUFA (15,4-16,6%,77,3-77,5%,64,5-64,8%). Ulje uskladišteno u raznim uvjetima i trajanju skladištenja ne pokazuju značajne promjene u sastavu masnih kiselina. Spomenuta ulja karakteriziraju i poznata su po nekim masnim kiselinama, iako rezultati pokazuju da ona ne moraju uvijek biti u očekivanim
količinama.
Ključne riječi
masna kiselina; repica; soja; lan; mliječna kopriva; losos
Hrčak ID:
102433
URI
Datum izdavanja:
17.5.2013.
Posjeta: 1.289 *