Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

SUSTAV ZA UPRAVLJANJE POTROŠNJOM TEHNOLOŠKOG GORIVA U PROCESNIM PEĆIMA PREKO TOPLINSKOG STUPNJA DJELOVANJA

Milan Vanić
Janko Moše
Boro Kocijančić
Željko Vuković


Puni tekst: hrvatski pdf 132 Kb

str. 177-189

preuzimanja: 373

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 132 Kb

str. 189-198

preuzimanja: 504

citiraj


Sažetak

Sažetak
Ovaj sustav za upravljanje potrošnjom tehnološkog goriva u procesnim pećima je osmišljen u Rafineriji nafte Sisak s namjerom da se putem njega uspostavi pouzdana kontrola loženja procesnih peći, a potom i kontrola nad tokovima svih količina tehnološkog goriva. Pri tome se polazi od pretpostavke da je pouzdana kontrola kvalitete loženja osnovni preduvjet za racionalnu potrošnju tehnološkog goriva u procesnim pećima.
Sustav je utemeljen tako da se za svaku procesnu peć vrši neprekidno izračunavanje:
- stvarnih vrijednosti toplinskog stupnja djelovanja,
- ukupne potrošnje tehnološkog goriva u ekvivalentnim jedinicama ulja za loženje,
- stvarne potrošnje loživog plina.
Kontrola kvalitete loženja vrš se putem toplinskog stupnja djelovanja jer na ovu vrijednost utječe i kvaliteta izgaranja (sastav dimnih plinova) i učinkovitost pri izmjeni toplinske energije (temperatura dimnih plinova).
Pored kvalitete loženja, vrijednost toplinskog stupnja djelovanja služi da se preko apsorbirane količine topline izračunava potrošnja tehnološkog goriva.
Pri izračunavanju potročnje tehnoločkog goriva uzima se u obzir stvarna ogrjevna vrijednost loživog plina, čime se stvara mogućnost da se ova količina uključuje u ukupnu materijalnu bilancu procesnih tokova rafinerije.
Uvođenjem pojma zadanog toplinskog stupnja djelovanja, kao i pojma dodatne potrošnje tehnološkog goriva, a koja se izračunava na temelju razlike između zadane i stvarne vrijednosti toplinskog stupnja djelovanja, stvoren je mehanizam za objektivno vrjednovanje (kvantifikaciju) kvalitete loženja svake procesne peći.
Budući da se temelji na stvarnoj vrijednosti toplinskog stupnja djelovanja, ovaj se sustav može koristiti za objektivno vrjednovanje primjenskih karakteristika različitih, prije svega naročito viskoznih tipova ulja za loženje, kao i učinkovitosti različitih dodataka za poboljšanje izgaranja, koji se sve više nalaze u primjeni.

Ključne riječi

procesne peći; gledište troškova; tekuća goriva naftnog porijekla; plinovita goriva naftnog porijekla; stehiometrijski odnosi izgaranja; sastav dimnih plinova; toplinski učinak; vođenje procesa izgaranja

Hrčak ID:

10331

URI

https://hrcak.srce.hr/10331

Datum izdavanja:

29.6.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.957 *