Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uloga zračenja okusnog aparata u postradijacijskoj averziji prema glukozi

Dora Gabrić


Puni tekst: hrvatski pdf 815 Kb

str. 141-146

preuzimanja: 428

citiraj


Sažetak

Nakon rentgenskog zračenja cijelog tijela štakori pokazuju prolaznu averziju pre­ma otopini glukoze za koju zdravi štakori posjeduju jasno izraženi apetit. Svrha opisanih pokusa bila je da se ispita da li je ova averzija uzrokovana direktnim djelovanjem zra­čenja na okusni aparat. Skupine zračanih i kontrolnih životinja dobivale su za piće vodu i 12°/o otopinu glukoze, te su voljno odabirale. Nakon jednokratnog zračenja čitavog tijela s 600 r štakori, su manifestirali očekivanu averziju za glukozu. Međutim lokalizi­rano zračenje glave, uz zaštitu ostalog tijela, nije uzrokovalo nikakvu promjenu odabira­
nja pića, već su zračene životinje pile uglavnom otopinu glukoze kao što to čine nezračeni štakori. Nasuprot tome, zračenje ostalog tijela, kad je glava bila zaštićena, izazvalo je averziju prema glukozi. Može se, dakle, zaključiti da za nastajanje postradijacijske averzije prema glukozi nije odgovorno direktno djelovanje rentgenskog zračenja na
okusni aparat ni na dijelove centralnog nervnog sistema koji reguliraju primanje hrane i pića. Izgleda vjerojatnije da se u tim strukturama odigravaju funkcionalne promjene uzrokovane živčanim ili humoralnim faktorima nastalim nakon zračenja drugih dije­lova tijela.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109120

URI

https://hrcak.srce.hr/109120

Datum izdavanja:

15.9.1966.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.585 *