Review article
Glukonska kiselina: svojstva, primjena i proizvodnja s pomoću mikroorganizama
Sumitra Ramachandran
; Laboratoire de Génie Chimique et Biochimique (LGCB), CUST – Université Blaise Pascal, 24, avenue des Landais, B.P. 206, F-63 174 Aubière Cedex, France
Pierre Fontanille
; Laboratoire de Génie Chimique et Biochimique (LGCB), CUST – Université Blaise Pascal, 24, avenue des Landais, B.P. 206, F-63 174 Aubière Cedex, France
Ashok Pandey
; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695 019, India
Christian Larroche
orcid.org/0000-0001-7348-9191
; Laboratoire de Génie Chimique et Biochimique (LGCB), CUST – Université Blaise Pascal, 24, avenue des Landais, B.P. 206, F-63 174 Aubière Cedex, France
Abstract
Glukonska kiselina je blaga organska kiselina dobivena iz glukoze jednostavnim procesom oksidacije, koji pospješuju enzimi glukoza oksidaza (iz plijesni) i glukozadehidrogenaza (iz bakterija roda Gluconobacter). Posljednjih desetljeća prevladava postupak proizvodnje glukonske kiseline s pomoću mikrooganizama, a od toga je najistraženija i najraširenija biotehnološka proizvodnja s pomoću plijesni Aspergillus niger. Glukonska kiselina i njezini derivati, od kojih je najvažniji natrijev glukonat, imaju raznovrsnu primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Ovaj rad donosi pregled proizvodnje glukonske kiseline s pomoću mikroorganizama, njezina svojstva i primjenu.
Keywords
Hrčak ID:
109844
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 59.728 *