Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja pektin-esteraze površinskim i submerznim uzgojem na podlozi od jabučnog tropa

Vinod Kumar Joshi ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India
Mukesh Parmar ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India
Neerja S. Rana ; Department of Vegetable Crops, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India


Puni tekst: hrvatski pdf 30 Kb

str. 253-256

preuzimanja: 288

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 110 Kb

str. 253-256

preuzimanja: 1.194

citiraj


Sažetak

Usporedena je proizvodnja pektin-metilesteraze površinskim i submerznim uzgojem plijesni Aspergillus niger na jabučnom tropu radi dobivanja što većeg prinosa. Za oba postupka uzgoja optimalne su vrijednosti bile pH=4,0, temperatura inkubacije od 25 °C i vrijeme inkubacije od 96 h, dok je optimalno razrjeđenje tropa za uzgoj na čvrstoj podlozi bilo 1:3, a za submerzni uzgoj 1:6. Najveći prinos metilesteraze dobiven je dodatkom 0,2 % amonijeva sulfata ili 0,5 % natrijeva klorida pri uzgoju na čvrstoj podlozi te 0,2 % diamonijeva hidrogenfosfata odnosno 2 % manganova sulfata pri submerznom uzgoju. U optimalnim uvjetima aktivnost pektin-metilesteraze dobivena uzgojem na čvrstoj podlozi bila je 2,3 puta veća od one dobivene submerznim uzgojem.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109871

URI

https://hrcak.srce.hr/109871

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.331 *