Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja pektin-esteraze površinskim i submerznim uzgojem na podlozi od jabučnog tropa
Vinod Kumar Joshi
; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India
Mukesh Parmar
; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India
Neerja S. Rana
; Department of Vegetable Crops, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India
Sažetak
Usporedena je proizvodnja pektin-metilesteraze površinskim i submerznim uzgojem plijesni Aspergillus niger na jabučnom tropu radi dobivanja što većeg prinosa. Za oba postupka uzgoja optimalne su vrijednosti bile pH=4,0, temperatura inkubacije od 25 °C i vrijeme inkubacije od 96 h, dok je optimalno razrjeđenje tropa za uzgoj na čvrstoj podlozi bilo 1:3, a za submerzni uzgoj 1:6. Najveći prinos metilesteraze dobiven je dodatkom 0,2 % amonijeva sulfata ili 0,5 % natrijeva klorida pri uzgoju na čvrstoj podlozi te 0,2 % diamonijeva hidrogenfosfata odnosno 2 % manganova sulfata pri submerznom uzgoju. U optimalnim uvjetima aktivnost pektin-metilesteraze dobivena uzgojem na čvrstoj podlozi bila je 2,3 puta veća od one dobivene submerznim uzgojem.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109871
URI
Datum izdavanja:
15.6.2006.
Posjeta: 2.331 *