Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje kinetike procesa izdvajanja kajmaka

Miodrag Matović ; Mašinski fakultet, Beograd
Dimitrije Voronjec
Vladeta Pavasović
Zoja Ilić
Bogoje Stević


Puni tekst: hrvatski pdf 1.210 Kb

str. 233-243

preuzimanja: 754

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati eksperimentalnih ispitivanja kinetike procesa izdvajanja kajmaka iz mlijeka, s ciljem da se dobiveni podaci iskoriste kao podloga za razvoj novog proizvodnog tehnološkog postupka. Izdvajanje kajmaka obavljeno je u instalacijama laboratorijskih razmjera. U toku procesa, mlijeko je stalno zagrijavano na povišene temperature, a iznad slobodne površine strujao je ugrijani zrak. Parametri procesa, čiji je utjecaj na prinos kajmaka proučavan, bili su: visina sloja mlijeka, temperature mlijeka i zraka i brzina strujanja zraka. Dobiveni eksperimentalni rezultati ukazuju da se pogodnim izborom radnih parametara procesa, mogu ostvariti takve brzine izdvajanja kajmaka koje su nekoliko puta veće u odnosu na brzine procesa ostvarene pri tradicionalnim, postupcima proizvodnje.

Ključne riječi

izdvajanje kajmaka; kinetika

Hrčak ID:

109994

URI

https://hrcak.srce.hr/109994

Datum izdavanja:

1.8.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.625 *