Izvorni znanstveni članak
Proučavanje kinetike procesa izdvajanja kajmaka
Miodrag Matović
; Mašinski fakultet, Beograd
Dimitrije Voronjec
Vladeta Pavasović
Zoja Ilić
Bogoje Stević
Sažetak
U radu su prikazani rezultati eksperimentalnih ispitivanja kinetike procesa izdvajanja kajmaka iz mlijeka, s ciljem da se dobiveni podaci iskoriste kao podloga za razvoj novog proizvodnog tehnološkog postupka. Izdvajanje kajmaka obavljeno je u instalacijama laboratorijskih razmjera. U toku procesa, mlijeko je stalno zagrijavano na povišene temperature, a iznad slobodne površine strujao je ugrijani zrak. Parametri procesa, čiji je utjecaj na prinos kajmaka proučavan, bili su: visina sloja mlijeka, temperature mlijeka i zraka i brzina strujanja zraka. Dobiveni eksperimentalni rezultati ukazuju da se pogodnim izborom radnih parametara procesa, mogu ostvariti takve brzine izdvajanja kajmaka koje su nekoliko puta veće u odnosu na brzine procesa ostvarene pri tradicionalnim, postupcima proizvodnje.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109994
URI
Datum izdavanja:
1.8.1981.
Posjeta: 1.625 *