Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Komparativna ispitivanja novih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih salamurnih sireva

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 1.363 Kb

str. 78-86

preuzimanja: 498

citiraj


Sažetak

Bijeli salarnurni sirevi, na većem području naših republika igraju značajnu ulogu u ishrani stanovništva i resorbiraju veće količine proizvedenog mlijeka. U industrijskim uvjetima ovaj tip sira proizvodi se sa oko 6 procenata, a na individualnim gazdinstvima znatno više. Prilagođavanje proizvodnje bijelih salamurnih sireva industrijskim uvjetima, uz usavršavanje tehnologije je važan problem naše mljekarske industrije.

Ključne riječi

bijeli salamurni sirevi; tehnološki postupci

Hrčak ID:

111392

URI

https://hrcak.srce.hr/111392

Datum izdavanja:

2.4.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.277 *