Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj temperature zagrijavanja zrna na tok zrenja trapista

Radosav Stefanović ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Jovan Đorđević
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović


Puni tekst: hrvatski pdf 767 Kb

str. 86-90

preuzimanja: 419

citiraj


Sažetak

Tok zrenja sira zavisi od biokemijskih promjena osnovnih komponenata mlijeka pod utjecajem fermenata. Pasterizacijom mlijeka u proizvodnji sira praktički se uništavaju fermenti porijeklom iz mliječne žlijezde, što znači da je za proces zrenja značajan utjecaj sirišnog fermenta (kimozina), čija je uloga u koagulaciji bjelančevina mlijeka i njihovoj pripremi kako ih mogu koristiti mliječno kiselinske bakterije.

Ključne riječi

trapist; tok zrenja; temperatura zagrijavanja zrna

Hrčak ID:

111393

URI

https://hrcak.srce.hr/111393

Datum izdavanja:

2.4.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.150 *