Izvorni znanstveni članak
Utjecaj temperature zagrijavanja zrna na tok zrenja trapista
Radosav Stefanović
; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Jovan Đorđević
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović
Sažetak
Tok zrenja sira zavisi od biokemijskih promjena osnovnih komponenata mlijeka pod utjecajem fermenata. Pasterizacijom mlijeka u proizvodnji sira praktički se uništavaju fermenti porijeklom iz mliječne žlijezde, što znači da je za proces zrenja značajan utjecaj sirišnog fermenta (kimozina), čija je uloga u koagulaciji bjelančevina mlijeka i njihovoj pripremi kako ih mogu koristiti mliječno kiselinske bakterije.
Ključne riječi
trapist; tok zrenja; temperatura zagrijavanja zrna
Hrčak ID:
111393
URI
Datum izdavanja:
2.4.1978.
Posjeta: 1.150 *