Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Wettbewerbsrechtlicher schutz im recht der erneuerbaren Energien

Anton Jukić


Puni tekst: njemački pdf 271 Kb

str. 937-952

preuzimanja: 173

citiraj


Sažetak

Kako u njemačkom tako i u hrvatskom pravu, pravo na pristup mrežama koje pripada proizvođaćima energije iz obnovljivih izvora zaštićeno je prije svega propisima energetskog prava. S tim u vezi primjenjuju su zakoni koji čine temelj uređenja energetskog sektora (u njemačkom pravu Zakon o energetskom gospodarstvu, a u hrvatskom pravu Zakon o tržištu električne energiji). Navedenim normama oba pravna sustava izvršila su usklađenje s propisima Europskog prava.
Ukliko netko od operatera mreže bez opravdanja uskrati proizvođaću energije iz obnovljivih izova pristup mreži, navedeni pravni propisi između ostalog daju dotičnom proizvođaću energije pravo zatražiti uklanjanje (obustavaljanje) smetnje i nečinjenje smetnje u budućnosti. S tim u vezi je sporno jesu li na isticanje ovih prava ovlaštene samo osobe koje su navedene u propisima energetskog prava, ili predmetne prava mogu zatražiti i osobe koje na to ovlašćuje pravo poštene trgovine; radi se o pitanju je li dopušteno pored energetkog prava primijenjivati i pravo poštene trgovine.
S tim u vezi od velikog je značenja pitanje jesu li propisi energetskog prava po svojoj prirodi zaključne, uslijed čega više ne bi bilo prostora za primjenu prava poštene trgovine. Predmetno pitanje (još) se može smatrati neriješenim.
Sukladno stavu autora, osobito zbog različitih ciljeva propisa energetskog prava (sigurnost opskrbe električnom energijom) i prava poštene trgovine (sigurnost poštenog tržišnog natjecanja) predmetna su pravna područja isprepletena na način da pravo poštene trgovine proširuje pravnu zaštitu. Iz navedenog razloga trebalo bi priznati aktivnu legitimaciju za isticanje prava da se uklone štetne posljedice i više ne čine zabranjene radnje kako udrugama za zaštitu potrošaća (u njemačkom pravu) tako i gospodarskim i trgovačkim komorama (u hrvatskom pravu).

Ključne riječi

Obnovljivi izvori enenrgije; zaštita tržišnog natjecanja; njemačko pravo; hrvatsko pravo

Hrčak ID:

111476

URI

https://hrcak.srce.hr/111476

Datum izdavanja:

28.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.115 *