Izlaganje sa skupa
ZASTUPLJENOST POJEDINIH TKIVA U PRSIMA, ZABATACIMA I BATACIMA PURANA DALMATINSKOG ZALEĐA
Anamaria Ekert Kabalin
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sven Menčik
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mario Ostović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Kabalin
; Veterinarska stanica Jastrebarsko, Ambulanta Pisarovnia, Pisarovina, Hrvatska
Mirta Balenović
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Balenović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Igor Štoković
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Velimir Sušić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Starčević
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Maja Maurić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Ekstenzivan tov purana dalmatinskog zaleđa („dalmatinskih tuka“) na obiteljskim gospodarstvima usmjeren je na sezonsku potrošnju purećeg mesa, uglavnom zimi. Način uzgoja, uza specifičnost genotipa, dijelom su razlog karakterističnoj aromi i cijenjenosti njihova mesa. Istraživanjem je obuhvaćeno 20 tuka (po 10 svakog spola) u dobi od 7±0,5 mjeseci, uzgajanih u ujednačenim uvjetima. Da bismo pobliže okarakterizirali kakvoću mesa najznačajnijih dijelova trupa provedena je disekcija prsa, zabataka i bataka te utvrđena zastupljenost pojedinih tkiva (kože i potkožnog masnog tkiva, mišićnog tkiva, tetiva i ovojnica, masnog tkiva te kosti) kod utovljenih jedinki. Prosječni randman u purana iznosio je 70,41±4,91%, a u pura 70,83±3,24%. Iako su apsolutne vrijednosti tjelesne mase živih jedinki, kao i mase prsa, zabataka i bataka bile značajno veće u muških jedinki (p<0,001 za sve), njihov udio u tjelesnoj masi živih jedinki bio je ujednačen po spolu. Nadalje, nisu zabilježene značajne razlike između udjela pojedinih tkiva u prsima purana i pura. U zabatacima purana utvrđen je značajno veći udio kože i potkožnog masnog tkiva (p<0,01), kosti i tetiva (p<0,05) te manji udio mišićnog tkiva (p<0,05). Također, u batacima muških jedinki udio tetiva i ovojnica bio je značajno veći (p<0,001), a udio mišićnog tkiva manji (p<0,01).
Ključne riječi
: pureće meso; ekstenzivan uzgoj; udio tkiva
Hrčak ID:
112828
URI
Datum izdavanja:
20.4.2013.
Posjeta: 1.587 *