Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Konzerviranje kultura mliječnokiselinskih bakterija smrzavanjem

Višeslava Miljković ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
M. Baltić


Puni tekst: hrvatski pdf 813 Kb

str. 30-36

preuzimanja: 449

citiraj


Sažetak

Kvaliteta kulture je jedan od osnovnih činilaca za pravilan tehnološki proces pri preradi mlijeka. Kulture koje se koriste u ove svrhe moraju prije svega da budu čiste tj. da ne sadrže mikroorganizme. Tokom pripremanja kulture događa se da nastane kontaminacija mikroorganizmima iz vanjske sredine. Posebni problem u tome čine bakteriofagi, jer se njihovo prisustvo teže dokazuje nego drugih mikroorganizama tj. bakterija i gljivica.

Ključne riječi

mliječnokiselinske bakterije; konzerviranje; smrzavanje

Hrčak ID:

115297

URI

https://hrcak.srce.hr/115297

Datum izdavanja:

1.2.1979.

Posjeta: 1.047 *