Vijest
Sto godina Fleischmannove formule
Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb
str. 380-381
preuzimanja: 461
citiraj
APA 6th Edition
(1982). Sto godina Fleischmannove formule. Mljekarstvo, 32 (12), 380-381. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/index.php/116104
MLA 8th Edition
"Sto godina Fleischmannove formule." Mljekarstvo, vol. 32, br. 12, 1982, str. 380-381. https://hrcak.srce.hr/index.php/116104. Citirano 19.12.2024.
Chicago 17th Edition
"Sto godina Fleischmannove formule." Mljekarstvo 32, br. 12 (1982): 380-381. https://hrcak.srce.hr/index.php/116104
Harvard
(1982). 'Sto godina Fleischmannove formule', Mljekarstvo, 32(12), str. 380-381. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/index.php/116104 (Datum pristupa: 19.12.2024.)
Vancouver
Sto godina Fleischmannove formule. Mljekarstvo [Internet]. 1982 [pristupljeno 19.12.2024.];32(12):380-381. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/116104
IEEE
"Sto godina Fleischmannove formule", Mljekarstvo, vol.32, br. 12, str. 380-381, 1982. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/116104. [Citirano: 19.12.2024.]
Sažetak
U mljekarskoj struci svima je dobro poznata Fleischmannova formula, tj. računski postupak kojim se za desetak minuta (koliko traje kemijska analiza mliječne masti i laktodenzitometrijsko određivanje specifične težine mlijeka) može lako odrediti, i to s velikom točnošću, suha tvar mlijeka za razliku od mukotrpnog gravimetrijskog postupka (sušenjem mlijeka u sušioniku pri 102 do 105 °C do konstantne mase) koji traje gotovo 5 sati i, k tome zahtijeva dobro opremljen analitički laboratorij, a nije ni prikladan za rutinske pretrage većeg broja uzoraka mlijeka.
Ključne riječi
mlijeko; suha tvar; Fleischmannova formula
Hrčak ID:
116104
URI
https://hrcak.srce.hr/116104
Datum izdavanja:
1.12.1982.
Posjeta: 1.168
*