Skoči na glavni sadržaj

Vijest

Sto godina Fleischmannove formule


Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb

str. 380-381

preuzimanja: 385

citiraj


Sažetak

U mljekarskoj struci svima je dobro poznata Fleischmannova formula, tj. računski postupak kojim se za desetak minuta (koliko traje kemijska analiza mliječne masti i laktodenzitometrijsko određivanje specifične težine mlijeka) može lako odrediti, i to s velikom točnošću, suha tvar mlijeka za razliku od mukotrpnog gravimetrijskog postupka (sušenjem mlijeka u sušioniku pri 102 do 105 °C do konstantne mase) koji traje gotovo 5 sati i, k tome zahtijeva dobro opremljen analitički laboratorij, a nije ni prikladan za rutinske pretrage većeg broja uzoraka mlijeka.

Ključne riječi

mlijeko; suha tvar; Fleischmannova formula

Hrčak ID:

116104

URI

https://hrcak.srce.hr/116104

Datum izdavanja:

1.12.1982.

Posjeta: 852 *