Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza tehnologije i mikroflore ličke base, te izbor startera za industrijsku proizvodnju

Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.057 Kb

str. 145-152

preuzimanja: 696

citiraj


Sažetak

Ispitivanjem mikroflore ličke base ustanovljeno je da se uz bakterije mliječno kiselog vrenja nalaze i neki nepoželjni mikroorganizmi kao mikrokoki, stafilokoki, koliformne bakterije te kvasci i plijesni. Izolirano je 119 laktobacila i 73 streptokoka. Na bazi proizvodno-tehnoloških karakteristika za sastavljanje startera odabrani su sojevi i sastavljena su 3 startera (A, B i C) s kojima je izvršena polu-industrijska proizvodnja base.

Ključne riječi

lička basa; analiza tehnologije i mikroflore; izbor startera

Hrčak ID:

116231

URI

https://hrcak.srce.hr/116231

Datum izdavanja:

2.5.1983.

Posjeta: 1.220 *