Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja

Z. Golubović ; RO "IMPAZ", Zaječar
M. Nenić
S. Karabašević


Puni tekst: hrvatski pdf 852 Kb

str. 231-236

preuzimanja: 527

citiraj


Sažetak

Autori su ispitivali utjecaj koncentracije evaporiranog mlijeka na kvalitetu mlijeka u prahu i pojavu Maillardove reakcije. Na osnovu rezultata provedenih fizičko-kemijskih i organoleptičkih ispitivanja zaključuju da je optimalno sušenje evaporiranog mlijeka sa 50 % s.t. U toku uskladištenja obranog i punomasnog (25 %) mlijeka u prahu do 90 dana na sobnoj temperaturi povećava se intenzitet Maillard-ove reakcije znatno brže, nego u mlijeku skladištenom kod 4 °C.

Ključne riječi

evaporirano mlijeko; mlijeko u prahu; spray postrojenje

Hrčak ID:

116348

URI

https://hrcak.srce.hr/116348

Datum izdavanja:

1.8.1983.

Posjeta: 1.065 *