hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja

Z. Golubović ; RO "IMPAZ", Zaječar
M. Nenić
S. Karabašević

Puni tekst: hrvatski, pdf (852 KB) str. 231-236 preuzimanja: 285* citiraj
APA 6th Edition
Golubović, Z., Nenić, M. i Karabašević, S. (1983). Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja. Mljekarstvo, 33 (8), 231-236. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/116348
MLA 8th Edition
Golubović, Z., et al. "Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja." Mljekarstvo, vol. 33, br. 8, 1983, str. 231-236. https://hrcak.srce.hr/116348. Citirano 03.03.2021.
Chicago 17th Edition
Golubović, Z., M. Nenić i S. Karabašević. "Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja." Mljekarstvo 33, br. 8 (1983): 231-236. https://hrcak.srce.hr/116348
Harvard
Golubović, Z., Nenić, M., i Karabašević, S. (1983). 'Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja', Mljekarstvo, 33(8), str. 231-236. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/116348 (Datum pristupa: 03.03.2021.)
Vancouver
Golubović Z, Nenić M, Karabašević S. Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja. Mljekarstvo [Internet]. 1983 [pristupljeno 03.03.2021.];33(8):231-236. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/116348
IEEE
Z. Golubović, M. Nenić i S. Karabašević, "Ispitivanje mogućnosti iznalaženja optimalne koncentracije evaporiranog mlijeka radi proizvodnje mlijeka u prahu na spray postrojenju, s osvrtom na Maillard-ov tip potamnjivanja", Mljekarstvo, vol.33, br. 8, str. 231-236, 1983. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/116348. [Citirano: 03.03.2021.]

Sažetak
Autori su ispitivali utjecaj koncentracije evaporiranog mlijeka na kvalitetu mlijeka u prahu i pojavu Maillardove reakcije. Na osnovu rezultata provedenih fizičko-kemijskih i organoleptičkih ispitivanja zaključuju da je optimalno sušenje evaporiranog mlijeka sa 50 % s.t. U toku uskladištenja obranog i punomasnog (25 %) mlijeka u prahu do 90 dana na sobnoj temperaturi povećava se intenzitet Maillard-ove reakcije znatno brže, nego u mlijeku skladištenom kod 4 °C.

Ključne riječi
evaporirano mlijeko; mlijeko u prahu; spray postrojenje

Hrčak ID: 116348

URI
https://hrcak.srce.hr/116348

Posjeta: 418 *