Izvorni znanstveni članak
Sadržaj teških metala u začinskom bilju s tržišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
J. Huremović
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
B. Badema
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
T. Muhić-Šarac
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
A. Selović
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
M. Memić
; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sažetak
U radu je praćen sadržaj teških metala Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb i Zn u začinskom bilju (papar, bosiljak, origano, mljevena crvena paprika, peršin, ružmarin) različitih proizvođača, slučajnim odabirom u trgovačkim centrima Sarajeva. Koncentracije metala određene su plamenom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Sadržaj kroma i nikla u svim ispitivanim uzorcima bio je ispod 5 mg kg−1. Koncentracije bakra varirale su od 2,36 do 19,47 mg kg−1, željeza od 6,80 do 785,56 mg kg−1, mangana od 6,14 do 59,36 mg kg−1, olova od 0,74 do 20,35 i cinka od 6,93 do 85,44 mg kg−1.
Dobiveni rezultati u skladu su s literaturnim podatcima, osim za olovo, za koje su nađene nešto više vrijednosti. Preračunat je dnevni unos metala i uspoređen s vrijednostima MRL-a koje su dane od strane ATSDR-a (2013.). Sadržaj olova u većini uzoraka bio je iznad maksimalno dopuštenih koncentracija koje preporučuje WHO i propisuje Pravilnik o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Ključne riječi
Teški metali; začinsko bilje; plamena atomska apsorpcijska spektrometrija (FAAS)
Hrčak ID:
116942
URI
Datum izdavanja:
4.3.2014.
Posjeta: 2.634 *