Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

METRIJSKE KARAKTERISTIKE TESTA MOTORIČKIH ZNANJA /TMZ/ NA KLASIFIKACIJSKOM ISPITU VISOKE UČITELJSKE ŠKOLE U PULI

Aldo Špelić
Damir Božić


Puni tekst: hrvatski pdf 105 Kb

str. 16-25

preuzimanja: 3.685

citiraj


Sažetak

U cilju kvalitetnije diferencijacije pristupnika na razredbenom postupku Visoke učiteljske škole u Puli, za studij razredne nastave i predškolskog odgoja, za tjelesno i zdravstveno odgojno–obrazovno područje, konstruirani su testovi motoričkih znanja. Temeljeni su na sadržajima plana i programa nastave tjelesne i zdravstvene kulture za mlađu školsku dob, a karakteriziraju ih prirodni oblici kretanja, tj. biotička motorička znanja, uz test osnovnih struktura košarkaške igre i test s elementima ritmičke gimnastike, realiziranih na poligonu umjetnih prepreka.
Opredjeljujući se za studij predškolskog odgoja i razredne nastave, za očekivati je da buduće učiteljice i odgajateljice imaju određenu količinu motoričkih informacija. Također pretpostavljamo da su ti određeni (zadani) prirodni oblici kretanja, usvojeni i na primjerenoj razini. Oni su značajni i zanimljivi u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture za studente, jer bi takva i slična biotička motorička znanja, po planu i programu nastave u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi one trebale realizirati kao sadržaje svog budućeg posla.
Kvalitetno i zadovoljavajuće izvedene zadane strukture gibanja, osim početne slike o pristupniku, pretpostavka su uspješnije nadgradnje i složenijih struktura kretanja. Sedam testova konstruiranih posebno za tu namjenu (razredbeni postupak), s detaljno opisanim kriterijem ocjenjivanja, procjenjivalo je pet profesora tjelesne i zdravstvene kulture. Dobiveni rezultati pokazali su dobre metrijske karakteristike konstruiranih testova te kao takovi doprinose cjelovitijoj diferencijaciji pristupnika na razredbenom postupku.

Ključne riječi

diferencijacija; razredbeni postupak; razredna nastava; predškolski odgoj; tjelesna i zdravstvena kultura; motorička znanja

Hrčak ID:

11509

URI

https://hrcak.srce.hr/11509

Datum izdavanja:

10.7.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.490 *