Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

MOTIVACIJA UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE U NASTAVI MATEMATIKE

Ankica Benček
Mihaela Marenić


Puni tekst: hrvatski pdf 133 Kb

str. 104-117

preuzimanja: 14.270

citiraj


Sažetak

Činjenice da su djeca sve bistrija, sposobnija i svestranija, a njihova matematička znanja sve manja i lošija, motivirale su autore na ovo istraživanje.
Istraživanje je provedeno u 10 osnovnih škola Novog Zagreba. U uzorku je bilo 374 učenika VIII. razreda, koji su dali odgovor na 25 pitanja iz Upitnika kojeg su autori rabili u istraživanju.
Istraživanje pokazuje da su učenici svjesni uloge matematike u njihovu školovanju i životu. Unatoč tome, oni matematiku uglavnom uče zbog ocjenjivanja. Ocjena im je glavna i najjača motivacija za učenje.
Učenicima je na nastavi matematike uglavnom dosadno. U nastavi matematike učenike treba shvatiti kao ravnopravne, aktivne subjekte. Učenici moraju biti svjesni da je učiteljima stalo do njih, da su partneri s jednakim ciljevima i zadaćama, čija realizacija je zadovoljstvo, radost i sreća nastala u zajedničkom istraživanju i stvaranju, uzajamnom motiviranju i razvoju uz obostrano razumjevanje, prijateljstvo, uvažavanje i bezuvjetnu ljubav prema učenju i zvanju.

Ključne riječi

matematika; motivacija; nastava; ocjenjivanje; partnerstvo; učenici; učitelji; znanje

Hrčak ID:

11516

URI

https://hrcak.srce.hr/11516

Datum izdavanja:

10.7.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 18.925 *