Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Molekularne značajke sojeva Escherichia coli izoliranih iz različitih uzoraka hrane

Marija Trkov ; National Institute of Public Health of the Republic of Slovenia, Center for Laboratory Activities, Department of Medical Microbiology, Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Tatjana Rupel ; Institute of Public Health Maribor, Department of Sanitary Microbiology, Unit Ljubljana, Prvomajska 1, SI-2000 Maribor, Slovenija
Darja Žgur-Bertok ; Department of Biology, Biotehnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Sara Trontelj ; Department of Biology, Biotehnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Gorazd Avguštin ; Department of Animal Science, Biotehnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Jerneja Ambrožič Avguštin ; Department of Biology, Biotehnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 96 Kb

str. 255-262

preuzimanja: 943

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 44 Kb

str. 255-262

preuzimanja: 199

citiraj


Sažetak

Hrana predstavlja mogući izvor patogenih i na antibiotik otpornih sojeva bakterije Escherichia coli, pa je u radu analizirano 84 izolata iz uzoraka hrane identificiranih 2007. i 2008. godine na Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u Sloveniji. Pomoću metode PCR (lančana reakcija polimeraze) prema Clermontu izolati su razvrstani u filogenetske skupine i podskupine. Četrdeset i dva (50 %) su izolata svrstana u filogenetsku skupinu A, a njih trideset (35,7 %) u skupinu B1. Te dvije skupine uglavnom obuhvaćaju komenzale crijevne mikroflore. Deset je izolata (11,9 %) svrstano u skupinu D, a samo njih dva (2,4 %) u skupinu B2. U tim se skupinama uglavnom nalaze ekstraintestinalni patogeni sojevi E. coli. Sojevi su zatim analizirani ne bi li se utvrdila prisutnost različitih virulentnih gena i plazmidnih gena otpornosti na kinolone (qnr). U jednom je izolatu (1,2 %) otkriven virulentni gen stx1, kod njih pet (6 %) gen stx2, a u sljedećih pet izolata (6 %) oba gena, stx1 i stx2. U osam je izolata (9,5 %) pronađen gen ehxA, a u njih tri (3,7 %) gen eae. Svi su ti geni karakteristični za patotip STEC, koji proizvodi Shiga toksin. Gen fimH pronađen je u sedamdeset i četiri (88,1 %) izolata. Od virulentnih gena tipičnih za ekstraintestinalne patogene sojeve E. coli, gen hra je pronađen u devet (11 %), gen ompTAPEC u osam (9,5 %), a gen iha u šest (7 %) izolata. U jednom su izolatu otkriveni geni kpsMTII, sfa, usp i vat, dok geni hlyA, bmaE, cnf, hpb, sat i plazmidni geni otpornosti na kinolone qnr nisu pronađeni u ispitanim izolatima. Rezultati pokazuju da razni prehrambeni proizvodi zaista predstavljaju izvor intestinalnih, te u manjoj mjeri ekstraintestinalnih patogenih sojeva E. coli.

Ključne riječi

Escherichia coli; hrana; virulentni geni; filogenetske skupine; plazmidni geni otpornosti na kinolone

Hrčak ID:

122381

URI

https://hrcak.srce.hr/122381

Datum izdavanja:

15.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.881 *