Ostalo
Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke
Ana Kaić
; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
prof. Boro Mioč
; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Ante Kasap, dipl.ing.agr.
; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Leopold Živković
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na vrijednosti pH, boju, gubitak mesnog
soka i osnovni kemijski sastav mesa janjadi ličke pramenke. Janjad ličke pramenke je uzgojena na obiteljskom poljoprivrednom gos-
podarstvu u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2010. i 2011. godine. Odabrana janjad je bila ujednačene zastupljenosti po spolu i zaklana
s navršenih 5 mjeseci. Statistički značajne razlike između muške i ženske janjadi ličke pramenke utvrđene su samo u gubitku mesnog
soka (p < 0,05) čije su znatno veće vrijednosti utvrđene u mišićnom tkivu muške janjadi. Povećanje tjelesne mase pri klanju statistički je
značajno utjecalo (p < 0,05) samo na vrijednost a* pokazatelja boje janjećeg mesa. Proizvodna sezona je statistički značajno utjecala
(p < 0,05) na L*, a* i b* vrijednosti pokazatelja boje janjećeg mesa.
Ključne riječi
boja; gubitak mesnog soka; osnovni kemijski sastav; vrijednost pH
Hrčak ID:
124133
URI
Datum izdavanja:
1.5.2014.
njemački španjolski talijanski engleski
Posjeta: 2.420 *