Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj rehidracije na lom zrna kukuruza hibrida Bc 492

Stjepan Pliestić


Puni tekst: hrvatski pdf 143 Kb

str. 161-168

preuzimanja: 364

citiraj


Sažetak

Lom kukuruznog zrna moguće je djelotvorno smanjiti primjenom postupka rehidracije. U ovim istraživanjima primjenjivane su dvije rehidracijske metode: dodavanjem destilirane vode uzorcima kukuruznog zrna vlažnosti 10 %, i miješanjem zrnja kukuruza hibrida Bc 492 dviju vlažnosti 10 i 18 %. Uzorci su rehidrirani, jednom ili drugom metodom, do vlažnosti od 14,5 %. Vrijeme potrebno za kondicioniranje primjenom metode dodavanja vode bilo je oko 16 sati, dok je to vrijeme za metodu miješanjem iznosilo oko 72 sata nakon miješanja. Promjena vrijednosti loma varirala je u odnosu na primjenjivanu rehidracijsku metodu, kao i na količinu vode dodane u jednom rehidracijskom koraku. Sama uspješnost rehidracijske metode dodavanjem destilirane vode bila je ograničena porastom unutarnjih naprezanja u zrnu. Minimalni porast unutarnjih naprezanja postignut je primjenom postupnog dodavanja vode u koracima do 1,5 % porasta vlažnosti zrna. Granica loma revalvirala je s rehidracijskom metodom s početnom vlagom i brojem rehidracijskih koraka. Lom za miješane uzorke bio je općenito manji, i kretao se u rasponu od 3,0 do 3,3 %, dok je za kukuruzno zrno rehidrirano dodavanjem destilirane vode lom bio u rasponu od 3,3 do 6,3 %.

Ključne riječi

rehidracija; lom; vlažnost; zrno kukuruza

Hrčak ID:

12401

URI

https://hrcak.srce.hr/12401

Datum izdavanja:

12.9.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.559 *