Izvorni znanstveni članak
Karakteristike i uloga mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline
Dubravka Samaržija
Jasmina Lukač Havranek
Neven Antunac
Sanja Sikora
Sažetak
Laktokoki u sastavu mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline odavno se koriste u mljekarskoj industriji u proizvodnji različitih mliječnih proizvoda. Uspjeh fermentacije primarno je ovisan o upotrebljenoj kulturi od koje se zahtjeva osiguraje poželjnih svojstva na učinkovit i ponovljiv način. U radu su opisana glavna tehnološka svojstva mezofilne kulture laktokoka u fermentaciji mlijeka i proizvodnji sira. Navedena su i specifična svojstva određenih sojeva laktokoka koja mogu poslužiti kao kriterij u odabiru sojeva, za točno određeni mliječni proizvod. Općenito, od sojeva se zahtjeva brzo stvaranje mliječne kiseline i sposobnost stvaranja isključivo željenih promjena u mlijeku. Određeni sojevi laktokoka imaju sposobnost stvaranja egzopolisaharida ili bakteriocina i na taj način povoljno djeluju na senzorna svojstva proizvoda. Osim toga sojevi mezofilne kulture laktokoka imaju sposobnost proteolize nužne za tijek zrenja i formiranje okusa sira. analyses.
Ključne riječi
aroma; mezofilna kultura laktokoka; okus; tekstura
Hrčak ID:
12443
URI
Datum izdavanja:
20.6.2001.
Posjeta: 2.916 *