Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402

Primjena elektronskog nosa i elektronskog jezika u mljekarskoj industriji

Milna Tudor Kalit ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Marković ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Quality Control, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Samir Kalit orcid id orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Quality Control, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Jasmina Havranek ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 562 Kb

str. 228-244

preuzimanja: 4.729

citiraj


Sažetak

Elektronski nos i elektronski jezik predstavljaju instrumentalne sustave konstruirane u svrhu reprodukcije olfaktornog i okusnog senzorskog sustava čovjeka, a čiju osnovu čini niz senzora. Kompleksni podaci signala elektronskog nosa i elektronskog jezika, upotpunjeni multivarijantnim statističkim metodama omogućuju brze i učinkovite metode klasifikacije, razlikovanja, prepoznavanja i identifikacije uzoraka a također i predviđanja koncentracija različitih sastojaka. Široki spektar različitih senzora može biti uključen u izvedbu navedenih instrumentalnih sustava, osobito u slučaju elektronskog jezika, omogućujući brojne praktične primjene. U ovom radu dan je pregled karakteristika senzora i mogućnosti primjene elektronskog nosa i elektronskog jezika u mljekarskoj industriji.

Ključne riječi

elektronski nos; elektronski jezik; mljekarska industrija; klasifikacija; razlikovanje

Hrčak ID:

129929

URI

https://hrcak.srce.hr/129929

Datum izdavanja:

27.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.418 *