Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407
Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka
Zrinka Filipović Dermit
; Puđa d.o.o., Čaporice 133, 21240 Trilj, Hrvatska
Nataša Mikulec
orcid.org/0000-0002-9981-5626
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Darija Bendelja Ljoljić
orcid.org/0009-0006-4230-8443
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Neven Antunac
orcid.org/0000-0003-1084-5966
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Proizvodnja i konzumacija kozjeg mlijeka u svijetu je u stalnom porastu kao i broj koza, koji se povećava u odnosu na ostale vrste mliječnih životinja. To se posebno odnosi na zemlje u kojima je kozje mlijeko odraz tradicionalne proizvodnje. Sastojci kozjeg mlijeka svojim osobinama (bolja probavljivost, hipoalergenost, veći puferni kapacitet, viša pH vrijednost) povoljno djeluju na zdravlje ljudi. Prednost kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje je i u višem sadržaju selena, koji je neophodan za aktivnost enzima glutation peroksidaze, značajnog u prevenciji karcinoma i krvožilnih bolesti. Kozje mlijeko u usporedbi s kravljim sadrži više masnih kiselina koje povoljno utječu na zdravlje ljudi, posebice na krvožilni sustav. Bjelančevine kozjeg mlijeka su probavljivije od bjelančevina kravljeg, a efikasnija je i apsorpcija aminokiselina. Osjetljivost ljudi na α-laktalbumin i β-laktoglobulin kravljeg mlijeka zanemariva je nakon zamjene kravljeg mlijeka s kozjim. Cilj ovog rada je navesti prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje te istaknuti njegove terapijske i nutritivne vrijednosti.
Ključne riječi
kozje mlijeko; terapijska vrijednost; zdravstveni značaj
Hrčak ID:
129934
URI
Datum izdavanja:
27.11.2014.
Posjeta: 6.972 *