Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409

Senzorska svojstva i kemijski sastav Šarskog sira s Kosova

Agim Rysha ; GIZ Projects, Rr. Gazmend Zajmi 24, 10000 Prishtina, Kosovo
Frane Delaš ; Department of Biochemical Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 281 Kb

str. 295-303

preuzimanja: 1.470

citiraj


Sažetak

Senzorska svojstva i kemijski sastav hrane vrlo su značajni jer pružaju informaciju o kvaliteti proizvoda te o njegovoj prihvatljivosti za krajnjeg korisnika. Provedena je procjena senzorskih karakteristika i kemijskog sastava planinskog sira od ovčjeg i kravljeg mlijeka pastirskih gospodarstava i od industrijskih proizvođača s Kosova. Testiranje potrošača provedeno je hedonističkom ljestvicom s 9 bodova kako bi se utvrdila prihvatljivost Šarskog sira. Također su analizirani kemijski pokazatelji (udio masti, udio masnoća u suhoj tvari, kiselost, proteini, mineralne tvari, te količina vode i natrija) u uzorcima sira u salamuri, pohranjenog 45 dana. Kemijska analiza i senzorska procjena pokazale su velike razlike u svojstvima, što ukazuje na potrebu da se standardizira proizvodnja Šarskog sira, kako u zanatskim tako i u industrijskim uvjetima.

Ključne riječi

Šarski sir; senzorska svojstva; kemijski sastav

Hrčak ID:

129936

URI

https://hrcak.srce.hr/129936

Datum izdavanja:

27.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.605 *