Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Pravni lijekovi u zemljišnoknjižnom postupku (stanje u Republici Hrvatskoj i komparativni prikaz stanja u Republici Sloveniji, Republici Makedoniji i Federaciji Bosni i Hercegovini)

Damir Kontrec ; Vrhovni sud RH


Puni tekst: hrvatski pdf 348 Kb

str. 323-344

preuzimanja: 18.681

citiraj


Sažetak

Pravni lijekovi u sudskom postupku služe nezadovoljnoj stranci da traži promjenu ili ukidanje odluke za koju smatra da je nezakonita odnosno nepravilna. Novela Zakona o zemljišnim knjigama iz 2013. godine uvela je prigovor kao redovni pravni lijek u zemljišnoknjižnom postupku, koji stranke imaju pravo izjaviti protiv prvostupanjske odluke povodom prijedloga za upis. U radu se izlažu i novine glede žalbe koja se sada može izjaviti protiv rješenja zemljišnoknjižnog suda povodom prigovora, kao i zauzeta shvaćanja glede izjavljivanja revizije u zemljišnoknjižnom postupku. Također se komparativno prikazuju pravni lijekovi u zemljišnoknjižnom postupku u Sloveniji, Makedoniji i Federaciji Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

pravni lijekovi; redovni i izvanredni; prigovor; žalba; zabilježba prigovora odnosno žalbe; izvanredna revizija; razlozi za izjavljivanje prigovora; odnosno žalbe u zemljišnoknjižnom postupku

Hrčak ID:

130792

URI

https://hrcak.srce.hr/130792

Datum izdavanja:

7.4.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 19.771 *