Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101

Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima

Lea Pollak orcid id orcid.org/0000-0002-6167-7803 ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb, Hrvatska
Darija Vranešić Bender ; KBC Zagreb, Centar za kliničku prehranu, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 157 Kb

str. 3-8

preuzimanja: 1.428

citiraj


Sažetak

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju donesen je zakonodavni okvir kojim se uređuje navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na hrani te osobitosti informiranja potrošača o hrani. Budući da se mlijeko i mliječni proizvodi tradicionalno pozicioniraju kao zdravstveno prihvatljivi i nutritivno vrijedni proizvodi, usklađivanje s novim zakonodavstvom izazovno je za mljekarsku industriju. Evaluacijama tvrdnji o komponentama prirodno prisutnim u mlijeku i mliječnim proizvodima, kao i onim koje se dodaju u procesu proizvodnje, Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority (EFSA)) potvrdila je povoljan učinak brojnih biološki aktivnih tvari, preporučene doze i djelovanja. Ozakonjeno je to donošenjem Uredbe Komisije (EU) br. 432/2012 od 16. svibnja 2012. o utvrđivanju popisa dopuštenih zdravstvenih tvrdnji koje se navode na hrani, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti te na razvoj i zdravlje djece. Također, posebnim EU uredbama odobrene su tvrdnje koje se odnose na utjecaj pojedinih nutrijenata na razvoj i zdravlje djece. Nutrijenti mlijeka i mliječnih proizvoda za koje se vežu prehrambene i zdravstvene tvrdnje su kalcij, vitamin D, proteini, jogurtne kulture, ali i neke aktivne tvari koje se dodaju u takve proizvode poput vlakana, fitosterola (biljnih sterola) i omega-3 masnih kiselina. Razvojem mliječnih proizvoda s poseb¬nim karakteristikama, za specifične populacijske skupine, moguće je navođenje prehrambenih tvrdnji koje primjerice upućuju na nisku energetsku vrijednost. U ovome radu prikazane su mogućnosti primjene prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na različite vrste proizvoda.

Ključne riječi

prehrambene tvrdnje; zdravstvene tvrdnje; mlijeko, mliječni proizvodi; nutrijenti; komunikacija; EU zakonodavstvo

Hrčak ID:

133529

URI

https://hrcak.srce.hr/133529

Datum izdavanja:

28.1.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.375 *