Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0102
Utjecaj sezone i vremena mužnje na svojstva i sastav masnih kiselina u mlijeku na različitim farmama mliječnih krava
Tulay Ozcan
orcid.org/0000-0002-0223-3807
; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Erkan Yaslioglu
; Uludag University, Department of Biosystems Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Ilker Kilic
; Uludag University, Department of Biosystems Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Ercan Simsek
; Uludag University, Department of Biosystems Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Sažetak
U radu je istražen sastav masnih kiselina i fizikalno-kemijski sastav mlijeka ljetnog i zimskog perioda, te različitih termina mužnje sa 3 mliječne farme. Fizikalno-kemijska svojstva varirala su s obzirom na korištene različite strategije hranidbe na farmama. Najniže vrijednosti ukupne masti i proteina uočene su u zimskom razdoblju s najvišim sadržajem masti jutarnje mužnje. Skupine masnih kiselina (MK), odnosno zasićene (SAFA), mononezasićene (MUFA) i polinezasićene (PUFA) utvrđene su zajedno s pojedinačnim kiselinama kratkih i dugih lanaca. Glavne masne kiseline bile su miristinska, palmitinska, stearinska i oleinska kiselina. U ljetnim je mjesecima sadržaj nezasićenih masnih kiselina veći od zasićenih masnih kiselina. Može se zaključiti da je sastav masnih kiselina i kvaliteta mlijeka znatno ovisila o uzgoju, hranidbenoj strategiji i mužnji.
Ključne riječi
mlijeko; masne kiseline; sezona; vrijeme mužnje
Hrčak ID:
133530
URI
Datum izdavanja:
28.1.2015.
Posjeta: 3.675 *