Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici

Mihael Budja ; Sveučilište u Ljubljani, Filozofski fakultet, Odjel za arheologiju, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 974 Kb

str. 53-75

preuzimanja: 704

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 974 Kb

str. 53-75

preuzimanja: 892

citiraj


Sažetak

U ovom se radu razmatra neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu, tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Iako arheološki i biokemijski podaci ukazuju da je mljekarstvo bilo prihvaćeno u neolitiku u Europi, arheogenetički podaci otkrivaju nedostatak alelske varijante –13910*T i nultu perzistenciju kod europskih neolitičkih populacija. Istraživanje na primjeru Male Triglavce pokazuje da je ranoneolitička privreda bila miješanog tipa u prostoru Caput Adriae. Sastojala se od mlijeka i mliječnih proizvoda, životinjskih mesnih proizvoda, slatkovodne ribe raznih biljaka. Stočari vlaške kulture su raspolagali širim spektrom resursa osim ovaca i koza i mogli su fermentiranjem mlijeka proizvesti niz trajnih proizvoda s malim udjelom laktoze.

Ključne riječi

neolitik na Jadranu; vlaška kultura; demička difuzija; prijelaz na zemljoradnju; mljekarstvo; laktazna perzistencija; lipidi; keramika

Hrčak ID:

136342

URI

https://hrcak.srce.hr/136342

Datum izdavanja:

7.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.281 *