Izvorni znanstveni članak
Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici
Mihael Budja
; Sveučilište u Ljubljani, Filozofski fakultet, Odjel za arheologiju, Ljubljana, Slovenija
Puni tekst: hrvatski pdf 974 Kb
str. 53-75
preuzimanja: 704
citiraj
APA 6th Edition
Budja, M. (2013). Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica, 7 (1), 53-75. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
MLA 8th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica, vol. 7, br. 1, 2013, str. 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. Citirano 25.11.2024.
Chicago 17th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica 7, br. 1 (2013): 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
Harvard
Budja, M. (2013). 'Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici', Archaeologia Adriatica, 7(1), str. 53-75. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342 (Datum pristupa: 25.11.2024.)
Vancouver
Budja M. Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica [Internet]. 2013 [pristupljeno 25.11.2024.];7(1):53-75. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
IEEE
M. Budja, "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici", Archaeologia Adriatica, vol.7, br. 1, str. 53-75, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. [Citirano: 25.11.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 974 Kb
str. 53-75
preuzimanja: 892
citiraj
APA 6th Edition
Budja, M. (2013). Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica, 7 (1), 53-75. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
MLA 8th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica, vol. 7, br. 1, 2013, str. 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. Citirano 25.11.2024.
Chicago 17th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica 7, br. 1 (2013): 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
Harvard
Budja, M. (2013). 'Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici', Archaeologia Adriatica, 7(1), str. 53-75. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342 (Datum pristupa: 25.11.2024.)
Vancouver
Budja M. Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica [Internet]. 2013 [pristupljeno 25.11.2024.];7(1):53-75. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
IEEE
M. Budja, "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici", Archaeologia Adriatica, vol.7, br. 1, str. 53-75, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. [Citirano: 25.11.2024.]
Sažetak
U ovom se radu razmatra neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu, tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Iako arheološki i biokemijski podaci ukazuju da je mljekarstvo bilo prihvaćeno u neolitiku u Europi, arheogenetički podaci otkrivaju nedostatak alelske varijante –13910*T i nultu perzistenciju kod europskih neolitičkih populacija. Istraživanje na primjeru Male Triglavce pokazuje da je ranoneolitička privreda bila miješanog tipa u prostoru Caput Adriae. Sastojala se od mlijeka i mliječnih proizvoda, životinjskih mesnih proizvoda, slatkovodne ribe raznih biljaka. Stočari vlaške kulture su raspolagali širim spektrom resursa osim ovaca i koza i mogli su fermentiranjem mlijeka proizvesti niz trajnih proizvoda s malim udjelom laktoze.
Ključne riječi
neolitik na Jadranu; vlaška kultura; demička difuzija; prijelaz na zemljoradnju; mljekarstvo; laktazna perzistencija; lipidi; keramika
Hrčak ID:
136342
URI
https://hrcak.srce.hr/136342
Datum izdavanja:
7.12.2014.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 3.281
*