Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203

Jedan pristup u primjeni multivarijantne statističke kontrole procesa u analizi kvalitete sireva

Ilija Djekic orcid id orcid.org/0000-0002-8132-8299 ; Department of Food Safety and Quality Management, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Jelena Miocinovic orcid id orcid.org/0000-0003-1634-0555 ; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Boris Pisinov ; Scientific Institute of Veterinary Medicine of Serbia, Vojvode Toze 14, 11000 Belgrade, Serbia
Snezana Ivanovic ; Scientific Institute of Veterinary Medicine of Serbia, Vojvode Toze 14, 11000 Belgrade, Serbia
Nada Smigic orcid id orcid.org/0000-0002-5245-1239 ; Department of Food Safety and Quality Management, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Igor Tomasevic orcid id orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 685 Kb

str. 91-100

preuzimanja: 1.884

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene multivarijantne statističke kontrole procesa u analizi parametara kvalitete sireva. Odabrane su dvije vrste sira (bijeli sir u salamuri i meki sir od ultrafiltriranog mlijeka) kojima je analizirano nekoliko parametara kvalitete kao što su udio suhe tvari, mliječne masti, proteina, pH vrijednost, udio soli, masti u suhoj tvari i vode u bezmasnoj tvari sira. Prikazani rezultati za dvije vrste sira pokazali su da kvaliteta značajno varira za većinu ispitivanih karakteristika. Za obje vrste sira samo udio vode u bezmasnoj tvari sira bio je stabilan. Ostali parametri kvalitete su za većinu uzoraka bili ispod ili iznad kontrolnih granica. Ovi rezultati ukazuju da postoje visoka nestabilnost i značajna variranja u proizvodnji sireva. Iako upotreba statističke kontrole procesa nije obavezna u mljekarskoj industriji, svakako je da može pružiti korist u poboljšanju kontrole kvalitete proizvoda od mlijeka.

Ključne riječi

sirevi; kvaliteta; statistička kontrola procesa

Hrčak ID:

137811

URI

https://hrcak.srce.hr/137811

Datum izdavanja:

16.4.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.582 *