Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203
Jedan pristup u primjeni multivarijantne statističke kontrole procesa u analizi kvalitete sireva
Ilija Djekic
orcid.org/0000-0002-8132-8299
; Department of Food Safety and Quality Management, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Jelena Miocinovic
orcid.org/0000-0003-1634-0555
; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Boris Pisinov
; Scientific Institute of Veterinary Medicine of Serbia, Vojvode Toze 14, 11000 Belgrade, Serbia
Snezana Ivanovic
; Scientific Institute of Veterinary Medicine of Serbia, Vojvode Toze 14, 11000 Belgrade, Serbia
Nada Smigic
orcid.org/0000-0002-5245-1239
; Department of Food Safety and Quality Management, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Igor Tomasevic
orcid.org/0000-0002-1611-2264
; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene multivarijantne statističke kontrole procesa u analizi parametara kvalitete sireva. Odabrane su dvije vrste sira (bijeli sir u salamuri i meki sir od ultrafiltriranog mlijeka) kojima je analizirano nekoliko parametara kvalitete kao što su udio suhe tvari, mliječne masti, proteina, pH vrijednost, udio soli, masti u suhoj tvari i vode u bezmasnoj tvari sira. Prikazani rezultati za dvije vrste sira pokazali su da kvaliteta značajno varira za većinu ispitivanih karakteristika. Za obje vrste sira samo udio vode u bezmasnoj tvari sira bio je stabilan. Ostali parametri kvalitete su za većinu uzoraka bili ispod ili iznad kontrolnih granica. Ovi rezultati ukazuju da postoje visoka nestabilnost i značajna variranja u proizvodnji sireva. Iako upotreba statističke kontrole procesa nije obavezna u mljekarskoj industriji, svakako je da može pružiti korist u poboljšanju kontrole kvalitete proizvoda od mlijeka.
Ključne riječi
sirevi; kvaliteta; statistička kontrola procesa
Hrčak ID:
137811
URI
Datum izdavanja:
16.4.2015.
Posjeta: 3.582 *