Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208
Odnos broja somatskih stanica i sastav i koagulacijska svojstva ovčjeg mlijeka
Javier Caballero Villalobos
orcid.org/0000-0003-1432-9109
; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Ana I. Garzón Sigler
; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Bonastre Oliete
orcid.org/0000-0002-1913-1575
; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Ramón Arias Sánchez
; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Lorena Jiménez
; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Nieves Núñez Sánchez
; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Andrés L. Martínez Marín
orcid.org/0000-0003-0052-9724
; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti odnos između broja somatskih stanica, sastava sirovog mlijeka, i koagulacijskih svojstava sirovog mlijeka kod prirodne i standardizirane pH vrijednosti mlijeka mančego ovce. Analizirano je 84 uzoraka skupnog mlijeka stada Državnog udruženja uzgajivača mančego ovce. Prema broju somatskih stanica/mL (BSS/mL), uzorci mlijeka podijeljeni su u 3 skupine - niska (562±138 BSS/mL), srednja (956±115 BSS/mL) i visoka (1705±428 BSS/mL). U okviru svake skupine, pH je mjeren dva puta prije određivanja koagulacijskih osobina (vrijeme zgrušavanja sirilom, vrijeme učvršćivanja gruša i tvrdoća gruša): bez zakiseljavanja mlijeka (koagulacija kod prirodne pH vrijednosti) i zakiseljavanje kod pH vrijednosti 6,5. pH vrijednost mlijeka signifikantno je povećana (P<0,05) povećanjem BSS. BSS nije utjecao (P>0,05) na udjel masti, dok je udjel proteina bio veći u grupi s visokim BSS (P=0,05), a udjel laktoze bio je signifikantno niži (P<0,05) u toj skupini. Kod prirodne pH vrijednosti mlijeka, visoki BSS utjecao je na duže vrijeme zgrušavanja mlijeka sirilom, sporije učvršćivanje gruša i na manju čvrstoću gruša nakon 30 min od dodatka sirila, u odnosu na skupinu u kojoj je BSS bio nizak i srednji (P<0,05). Standardizacija pH mlijeka na 6,5 prije dodavanja sirila anulirala je (P<0,05) negativan utjecaj visokog BSS na koagulacijska svojstva mlijeka. Može se zaključiti da su, unatoč činjenici kako je acidifikacija mlijeka prije zgrušavanja poboljšala koagulacijske osobine mlijeka s visokim BSS, daljnja istraživanja potrebna kako bi se utvrdila senzorska svojstva sira proizvedenog takvim postupkom.
Ključne riječi
ovce; broj somatskih stanica; sastav mlijeka; zgrušavanje mlijeka
Hrčak ID:
137816
URI
Datum izdavanja:
16.4.2015.
Posjeta: 2.956 *