Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.53.03.15.3838

Identifikacija različito reguliranih proteina nakon infekcije patogenom gljivicom Fusarium graminearum u nekoliko faza sazrijevanja zrna dvozrne pšenice (Triticum dicoccum)

Christina Trümper ; Quality of Plant Products, Department of Crop Sciences, Faculty of Agriculture, Georg-August-University of Göttingen, Göttingen, Germany
Katrin Paffenholz ; Institute of Plant Genetics, Faculty of Natural Sciences, Leibniz University of Hannover, Hannover, Germany
Inga Smit ; Quality of Plant Products, Department of Crop Sciences, Faculty of Agriculture, Georg-August-University of Göttingen, Göttingen, Germany
Philip Kössler ; Molecular Phytopatology and Mycotoxin Research Division, Department of Crop Sciences, Faculty of Agriculture, Georg-August-University of Göttingen, Göttingen, Germany
Petr Karlovsky ; Molecular Phytopatology and Mycotoxin Research Division, Department of Crop Sciences, Faculty of Agriculture, Georg-August-University of Göttingen, Göttingen, Germany
Hans Peter Braun ; Institute of Plant Genetics, Faculty of Natural Sciences, Leibniz University of Hannover, Hannover, Germany
Elke Pawelzik ; Quality of Plant Products, Department of Crop Sciences, Faculty of Agriculture, Georg-August-University of Göttingen, Göttingen, Germany


Puni tekst: engleski pdf 472 Kb

str. 261-268

preuzimanja: 636

citiraj


Sažetak

Ovo je ispitivanje provedeno radi produbljivanja znanja o molekularnim procesima koji se odvijaju u dvozrnoj pšenici inficiranoj gljivicom Fusarium graminearum tijekom sazrijevanja zrna. Dvozrna je pšenica inokulirana suspenzijom spora gljivice F. graminearum u vrijeme cvatnje. Zrnje je prikupljeno za analizu u četiri fenološke faze rasta, od mliječne zrelosti do smrti biljke. Stupanj je infekcije procijenjen prema sadržaju DNA gljivice F. graminearum u pljevi i klasnom vretenu. Pomoću dvodimenzionalne elektroforeze u gelu ispitane su promjene u proteomu pšenice uzrokovane infekcijom gljivicom Fusarium, tj. u albuminskoj i globulinskoj frakciji zrna, sastavljenoj od proteina koji imaju različite uloge u razvoju i odgovoru na stres. Masenom su spektrometrijom identificirana ukupno 43 infekcijom izmijenjena proteina. Enzimi što sudjeluju u uklanjanju reaktivnih kisikovih spojeva bili su regulirani u svim stupnjevima razvoja biljke. U ranoj fazi razvoja zrna pronađen je veći udjel proteina povezanih s odgovorom biljke na stres, kao što su: 2-Cys peroksiredoksin, kitinaza, inhibitor ksilanaze i spermidin sintaza. Tijekom kasnije faze razvoja smanjila se količina proteina vezanih uz odziv biljke na stres kao što su: kitinaze, proteini toplinskog šoka i protein sličan inhibitoru α-amilaze. U svim se fazama sazrijevanja, a naročito tijekom srednje mliječne zrelosti (BBCH 75) i mekane voštane zrelosti (BBCH 85) uslijed zaraze gljivicom F. graminearum povećao udjel proteina vezanih uz metabolizam ugljika, biosintezu proteina i škroba, te fotosintezu. U fazi smrti biljke (BBCH 97) smanjila se količina samo dva proteina vezanih uz metabolizam biljke.

Ključne riječi

fuzarijska palež klasa; razvoj zrna; dvozrna pšenica; proteomika biljaka; obrambeni proteini

Hrčak ID:

145463

URI

https://hrcak.srce.hr/145463

Datum izdavanja:

10.9.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.036 *