Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.53.03.15.3979

Hranjiva vrijednost i fiziološki učinak hrane za štakore s dodatkom sirovih sjemenki lupine te sjemenki fermentiranih s pomoću kvasca Candida utilis

Małgorzata Kasprowicz-Potocka ; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Anita Zaworska ; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Andrzej Frankiewics ; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Włodzimierz Nowak ; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Piotr Gulewicz ; Poznan Science and Technology Park, Adam Mickiewicz University Foundation, Poznan, Poland
Zenon Zduńczyk ; 3Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences, Olsztyn, Poland
Jerzy Juśkiewicz ; 3Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences, Olsztyn, Poland


Puni tekst: engleski pdf 310 Kb

str. 286-297

preuzimanja: 388

citiraj


Sažetak

U radu je ispitan utjecaj hranidbe štakora sjemenkama žute i plave lupine, sirovim ili fermentiranim s pomoću kvasca Candida utilis, na njihov rast i fiziološke promjene. Štakori su u grupama po osam jedinki hranjeni sojinom sačmom, te sirovim ili fermentiranim sjemenkama plave i žute lupine tijekom četiri tjedna. Sjemenke žute lupine znatno su povećale (p<0,05) unos hrane, probavljivost proteina i tjelesnu masu, te povećale omjer proteinske djelotvornosti u usporedbi sa sjemenkama plave lupine. Sjemenke su plave lupine pak bitno utjecale (p<0,05) na fermentacijske procese u gastrointestinalnom traktu, za razliku od žute lupine. Fermentacijom se u sjemenkama lupine povećao udjel sirovih proteina, a smanjio udjel fitata i oligosaharida. U fermentiranim je proizvodima pronađeno više bakterija mliječno-kiselog vrenja te kvasaca, a manje koliformnih bakterija. Fermentacija s pomoću kvasca Candida utilis pozitivno (p<0,05) je utjecala na probavljivost proteina, povećanje tjelesne mase i omjer proteinske djelotvornosti, koncentraciju kolesterola u krvi, te na aktivnost nekih bakterijskih enzima.

Ključne riječi

fermentacija; lupina; Candida utilis; probavni trakt; štakori

Hrčak ID:

145480

URI

https://hrcak.srce.hr/145480

Datum izdavanja:

10.9.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.316 *