Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.53.03.15.3979
Hranjiva vrijednost i fiziološki učinak hrane za štakore s dodatkom sirovih sjemenki lupine te sjemenki fermentiranih s pomoću kvasca Candida utilis
Małgorzata Kasprowicz-Potocka
; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Anita Zaworska
; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Andrzej Frankiewics
; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Włodzimierz Nowak
; Department of Animal Nutrition and Feed Management, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Piotr Gulewicz
; Poznan Science and Technology Park, Adam Mickiewicz University Foundation, Poznan, Poland
Zenon Zduńczyk
; 3Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences, Olsztyn, Poland
Jerzy Juśkiewicz
; 3Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences, Olsztyn, Poland
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj hranidbe štakora sjemenkama žute i plave lupine, sirovim ili fermentiranim s pomoću kvasca Candida utilis, na njihov rast i fiziološke promjene. Štakori su u grupama po osam jedinki hranjeni sojinom sačmom, te sirovim ili fermentiranim sjemenkama plave i žute lupine tijekom četiri tjedna. Sjemenke žute lupine znatno su povećale (p<0,05) unos hrane, probavljivost proteina i tjelesnu masu, te povećale omjer proteinske djelotvornosti u usporedbi sa sjemenkama plave lupine. Sjemenke su plave lupine pak bitno utjecale (p<0,05) na fermentacijske procese u gastrointestinalnom traktu, za razliku od žute lupine. Fermentacijom se u sjemenkama lupine povećao udjel sirovih proteina, a smanjio udjel fitata i oligosaharida. U fermentiranim je proizvodima pronađeno više bakterija mliječno-kiselog vrenja te kvasaca, a manje koliformnih bakterija. Fermentacija s pomoću kvasca Candida utilis pozitivno (p<0,05) je utjecala na probavljivost proteina, povećanje tjelesne mase i omjer proteinske djelotvornosti, koncentraciju kolesterola u krvi, te na aktivnost nekih bakterijskih enzima.
Ključne riječi
fermentacija; lupina; Candida utilis; probavni trakt; štakori
Hrčak ID:
145480
URI
Datum izdavanja:
10.9.2015.
Posjeta: 1.919 *