Kratko priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.53.03.15.3877
Suzbijanje rasta plijesni Penicillium sp. na površini talijanske salame pomoću eteričnih ulja
Aline Maria Cenci
; University of Erechim, Erechim, RS, Brazil
Mariane Lobo Ugalde
; University of Erechim, Erechim, RS, Brazil
Juliana Steffens
; University of Erechim, Erechim, RS, Brazil
Eunice Valduga
; University of Erechim, Erechim, RS, Brazil
Rogério Luis Cansian
; University of Erechim, Erechim, RS, Brazil
Geciane Toniazzo
; University of Erechim, Erechim, RS, Brazil
Sažetak
Svrha je ovoga rada bila ispitati in vitro učinak eteričnih ulja ružmarina, kadulje, oregana i klinčića u volumnim udjelima od 1000, 750, 500, 250, 100, 50, 26, 10 i 5 µL/mL (100, 75, 50, 25, 10, 5, 3, 1 i 0,5 %) na suzbijanje rasta kontaminirajućih mikroorganizama u salami, i to određivanjem veličina zona inhibicije. Eterično ulje ružmarina inhibiralo je rast mikroorganizama samo u najvećem volumnom udjelu (1000 µL/mL), pri čemu je zona inhibicije bila 9,6 mm. Ulje kadulje inhibiralo je rast mikroorganizama u volumnom udjelu od 1000 µL/mL (zona inhibicije od 12,2 mm), 750 µL/mL (zona inhibicije od 11,2 mm) i 500 µL/mL (zona inhibicije od 10,5 mm). Prema promjeru inhibicijskih zona za tretiranje salama odabrani su: ulje klinčića u volumnim udjelima od 125 i 250 µL/mL, ulje oregana u udjelima od 250 i 500 µL/mL i mješavina tih dvaju ulja (omjera 1:1) u udjelu od 100 µL/mL. Vizualnim je pregledom utvrđen bitno smanjen rast plijesni na svim uzorcima salame tretiranim uljima. Senzorska je analiza pokazala da dodatak 125 µL/mL ulja klinčića ili 100 µL/mL mješavine ulja oregana i klinčića ne utječe bitno na okus salame, u usporedbi sa kontrolnim uzorkom. Pretpostavlja se da su za inhibicijski učinak ulja zaslužni karvakrol, glavni sastojak ulja oregana, i eugenol, glavni sastojak ulja klinčića.
Ključne riječi
eterično ulje; talijanska salama; Penicillium sp
Hrčak ID:
145511
URI
Datum izdavanja:
10.9.2015.
Posjeta: 1.476 *