Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0109

Praćenje aflatoksina M1 u sirovom kravljem mlijeku u Hrvatskoj tijekom zime 2015.

Nina Bilandžić orcid id orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Department of Veterinary Public Health, Laboratory for Residue Control, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ivana Varenina ; Department of Veterinary Public Health, Laboratory for Residue Control, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Božica Solomun Kolanović ; Department of Veterinary Public Health, Laboratory for Residue Control, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Đurđica Božić Luburić ; Department of Veterinary Public Health, Laboratory for Residue Control, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Miroslav Benić ; Laboratory for Mastitis and Raw Milk Quality, Department for Bacteriology and Parasites, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Luka Cvetnić ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sanin Tanković ; Veterinary Office of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Željko Cvetnić ; Laboratory for Bacterial Zoonoses and Molecular Diagnostics of Bacterial Diseases, Department for Bacteriology and Parasites, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 173 Kb

str. 81-85

preuzimanja: 954

citiraj


Sažetak

Ukupno 548 uzoraka sirovog mlijeka prikupljeno je u zapadnoj, središnjoj i istočnoj regiji Hrvatske tijekom veljače i ožujka 2015. Koncentracije aflatoksina M1 (AFM1) su određivane primjenom imunoenzimskog testa. Granice detekcije (LOD) i kvantifikacije (LOQ) testa su 22,2 i 34,2 ng/kg. Prosječne razine AFM1 izmjerene u tri regije su (ng/kg): zapadna 3,69, središnja 3,11 i istočna 4,14. U ukupno 548 uzoraka analizirane koncentracije su bile ispod LOD vrijednosti i sukladno tome ispod maksimalne dozvoljene koncentracije propisane u Europskoj uniji (EU MDK) od 50 ng/kg. Rezultati upućuju na odsutnost upotrebe dopunske hrane za krave muzare koja je kontaminirana s aflatoksinom B1 tijekom zime 2015. To može biti rezultat poboljšanih uvjeta držanja hrane te poboljšanog i postroženog sustav kontrole mikotoksina u hrani za životinje u Hrvatskoj.

Ključne riječi

aflatoksin M1; sirovo kravlje mlijeko; ELISA; regije Hrvatske

Hrčak ID:

151129

URI

https://hrcak.srce.hr/151129

Datum izdavanja:

14.1.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.509 *