Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4135
Amperometrijski biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline u napicima pomoću imobilizirane askorbat oksidaze
Gábor Csiffáry
; Eszterházy Károly fakultet, EGERFOOD Centar, Eger, Mađarska
Péter Fűtő
; Eszterházy Károly fakultet, EGERFOOD Centar, Eger, Mađarska
Nóra Adányi
; Nacionalni agronomski istraživački i inovacijski centar, Istraživački institut prehrambenih znanosti, Budimpešta, Mađarska
Attila Kiss
; Nacionalni agronomski istraživački i inovacijski centar, Istraživački institut prehrambenih znanosti, Budimpešta, Mađarska
Sažetak
Razvijen je novi biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline (vitamina C) u sokovima pomoću askorbat oksidaze izolirane iz bundeve (Cucurbita sp.; EC 1.10.3.3), imobilizirane na grafitnoj elektrodi dodatkom polietilen glikol diglicidil etera (PEGDGE). Standardi i uzorci najprije su ispitani pomoću referentne elektrode. Zatim je inertni protein, i to goveđi serum albumin (BSA), imobiliziran na površinu elektrode pomoću PEGDGE. Masa BSA bila je jednaka masi 10 jedinica askorbat oksidaze imobilizirane na elektrodi (0,021 mg). Linearni raspon mjerenja bio je između 5 i 150 μmol/L askorbinske kiseline. Askorbinska kiselina je esencijalni vitamin i često se primjenjuje kao antioksidans u prehrambenoj industriji, pa je ispitan njezin udjel u voćnim sokovima i šumećim tabletama, a rezultati su uspoređeni s onima dobivenim tekućinskom kromatografijom.
Ključne riječi
biosenzor; L-askorbinska kiselina (vitamin C); askorbat oksidaza; „screen-printed“ grafitna elektroda
Hrčak ID:
155082
URI
Datum izdavanja:
31.3.2016.
Posjeta: 2.275 *