Kratko priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4119
Identifikacija alela gena za puroindolin i njihov utjecaj na teksturu zrna pšenice (Triticum aestivum L.)
Mária Presinszká
; Department of Plant Biology, Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Klára Štiasna
; Department of Plant Biology, Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Tomáš Vyhnánek
; Department of Plant Biology, Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Václav Trojan
; Department of Plant Biology, Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Eva Mrkvicová
; Department of Animal Nutrition and Forage Production, Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Luděk Hřivna
; Department of Food Technology, Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Ladislav Havel
; Department of Plant Biology, Faculty of AgriSciences, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic
Sažetak
Tvrdoća zrna jedno je od najvažnijih svojstava pšenice (Triticum aestivum L.) koje utječe na mlinarsku kakvoću i svojstva krajnjeg proizvoda, a određuju ju geni za puroindolin (Pina i Pinb). Metodom lančane reakcije polimeraze određena je prisutnost različitih alela gena Pina i Pinb (Pina-D1a, Pina-D1b, Pinb-D1a, Pinb-D1b, Pinb-D1c i Pinb-Did) u 25 genotipova pšenice neobične boje zrna (plavi aleuron, ljubičasti i bijeli perikarp, žuti endosperm), a nakon toga su ispitani struktura i tvrdoća zrna. U genotipu Novosibirskaya 67 i izogenoj liniji ANK otkriveni su dosad nepoznati aleli na mjestu sparivanja početnica gena Pinb-D1. Utvrđeno je da genotipovi nisu sadržavali alel Pinb-D1c. Udjel je brašnastog endosperma u uzorku zrna pšenice bio od 0 do 100 %, a tvrdoća zrna od 15,10 do 26,87 N.
Ključne riječi
tvrdoća zrna; brašnasti endosperm; staklasti endosperm
Hrčak ID:
155105
URI
Datum izdavanja:
31.3.2016.
Posjeta: 1.559 *