Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4041

Brzi postupak identifikacije bakterija octenog vrenja tijekom submerzne industrijske proizvodnje octa, lokalizacijom 16S rRNA pomoću hibridizacije in situ i protočne citometrije

Janja Trček ; Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University of Maribor, Maribor, Slovenia
Luka Lipoglavšek ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia
Gorazd Avguštin ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 501 Kb

str. 108-112

preuzimanja: 483

citiraj


Sažetak

Bakterije octenog vrenja koriste se u mnogim biotehnološkim procesima, između ostalog u proizvodnji vitamina C, miglitola (inhibitora α-glucozidaze), glukonske ili octene kiseline. Tijekom industrijske proizvodnje izrazito je važno omogućiti praćenje aktivnosti mikroorganizama radi kontrole postupka, pa se u tu svrhu u novije vrijeme često koristi hibridizacija in situ u kombinaciji s protočnom citometrijom. Ocat je tekućina, pa je idealan medij za protočnu citometriju. Pripremom nove specifične probe za sojeve bakterija octenog vrenja koji mogu rasti pri većim udjelima octene kiseline, te izradom novog protokola hibridizacije in situ, u kombinaciji s protočnom citometrijom omogućeno je izravno praćenje bakterija u proizvodnji octa s udjelom octene kiseline većim od 10 %. Metoda je uspješno upotrijebljena za praćenje mikrobiote tijekom industrijske proizvodnje octa.

Ključne riječi

mikrobiota; ocat; bakterije octenog vrenja; proba za lokalizaciju 16S rRNA; hibridizacija in situ; protočna citometrija

Hrčak ID:

155110

URI

https://hrcak.srce.hr/155110

Datum izdavanja:

31.3.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.416 *