Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

OKOLINA UPRAVNE ORGANIZACIJE

Teo Giljević ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 189 Kb

str. 213-236

preuzimanja: 2.232

citiraj


Sažetak

U radu se analizira pojam okoline upravne organizacije te posebice međuodnos okoline i upravne organizacije. Okolina podrazumijeva područje, aktere i isprepletenost međuodnosa i veza, a njezino određenje kao pojma u literaturi je raznoliko i ovisi o razini analize i teorijskom pristupu. Kao teorijski okvir, u radu se koristi opća teorija sustava kao i teorije koje se na nju nadograđuju.
Prikazuju se razine na kojima se okolina može analizirati i njezina obilježja, kao i međuuvjetovanost složenosti organizacije i složenosti okoline. Okolina same upravne organizacije promatra se kroz tri područja: upravni sustav, politički sustav i društvo, odnosno građani. Prikazuju se promjene u tim područjima te suvremeni trendovi koji ih obilježavaju.
U suvremeno vrijeme sva područja okoline upravne organizacije karakterizira velika heterogenost koja zbog potrebe usklađivanja zahtijeva visok stupanj interakcije i transparentnosti. Uspješno prilagođavanje okolini za upravnu organizaciju 21. stoljeća znači prije svega suradnju s brojnim akterima koji je okružuju stvaranjem različitih mreža, čime se zamućuju granice upravne organizacije, ali i povećava njihov kapacitet za rješavanje sve kompleksnijih društvenih problema.

Ključne riječi

okolina; upravna organizacija; sustav; diferencijacija; građani

Hrčak ID:

155907

URI

https://hrcak.srce.hr/155907

Datum izdavanja:

30.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.670 *