Izvorni znanstveni članak
Soljenje hrane i kronične bolesti
M. Mimica
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
L. Krapac
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
U epidemiološkom istraživanju kroničnih bolesti 1972. godine u uzorku stanovništva koji se sastojao od 3 265 ispitanika u dobi od 38 do 57 godina, dobivene su izjave o soljenju hrane. Najveći broj ispitanika (62,8%) izjavio je da »normalno« soli hranu, 17,0% »dosoljava«, a 1,6% »dosoljava mnogo« hranu. »Malo soli« hranu 16,1% a »ne soli« hranu 2,5% ispitanika. Muškarci u prosjeku više dosoljavaju hranu nego žene, a seosko stanovništvo više nego gradsko. Nisu nađene razlike u prevalenciji sistoličke niti dijastoličke hipertenzije s obzirom na izjave o soljenju hrane. Češći je bio nalaz varica, alkoholizma i kroničnog bronhitisa ispitanika koji više sole hranu.
Ključne riječi
Hrčak ID:
159980
URI
Datum izdavanja:
14.10.1980.
Posjeta: 1.144 *