Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Soljenje hrane i kronične bolesti

M. Mimica ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
L. Krapac ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.271 Kb

str. 131-137

preuzimanja: 396

citiraj


Sažetak

U epidemiološkom istraživanju kroničnih bolesti 1972. godine u uzorku stanovništva koji se sastojao od 3 265 ispitanika u dobi od 38 do 57 godina, dobivene su izjave o soljenju hrane. Najveći broj ispitanika (62,8%) izjavio je da »normalno« soli hranu, 17,0% »dosoljava«, a 1,6% »dosoljava mnogo« hranu. »Malo soli« hranu 16,1% a »ne soli« hranu 2,5% ispitanika. Muškarci u prosjeku više dosoljavaju hranu nego žene, a seosko stanovništvo više nego gradsko. Nisu nađene razlike u prevalenciji sistoličke niti dijastoličke hipertenzije s obzirom na izjave o soljenju hrane. Češći je bio nalaz varica, alkoholizma i kroničnog bronhitisa ispitanika koji više sole hranu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

159980

URI

https://hrcak.srce.hr/159980

Datum izdavanja:

14.10.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.168 *