Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 3, 2016.
Stručni rad
Djelovanje biofiziološkog aktivatora tla PRP SOL na najvažnija svojstva tla u vinogradima
Antun Grgić
Tomislav Macenić
Tomislav Lombarović
Sažetak
Tlo je osnovni supstrat za proizvodnju hrane o kojem je potrebno brinuti i čuvati ga za slijedeće generacije. Budući da suvremena poljoprivredna proizvodnja traži visoke prinose i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, trebala bi se orijentirati i na očuvanje tla od devastacije koju donosi nekontrolirana uporaba mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava. Na sreću, postoje proizvodi koji, iako se radi o visoko profitabilnoj proizvodnji, čuvaju tlo, plodnost tla i biološku raznolikost u njemu. Veliki problem u voćnjacima i vinogradima je stvaranje nepropusnog sloja na dubini 80 – 100 cm koji ne dozvoljava prolaz korijenu u dublje slojeve tla, a to donosi niz negativnosti u proizvodnji grožđa.
Ključne riječi
biofiziološki aktivatori tla; biostimulatori; PRP SOL; plodnost tla; dubina tla; tekstura i struktura tla; sorpcijska moć tla; pH reakcija tla; organska tvar tla; voda u tlu; vinova loza
Hrčak ID:
162244
URI
Datum izdavanja:
21.4.2016.
Posjeta: 2.409 *