Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 38 No. 4, 2015.
Izvorni znanstveni članak
Financijska ocjena proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima
Lari Hadelan
orcid.org/0000-0002-8499-0771
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Ivo Grgić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Magdalena Zrakić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Ana Crnčan
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Sažetak
Zastupljenost proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima u Hrvatskoj na razini je prosječnog stanja u europskim zemljama, ali ispodprosječna u odnosu na druge mediteranske zemlje. Proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima radno je i kapitalno intenzivna i u njoj se ostvaruju značajno povoljniji financijski efekti u odnosu na proizvodnju ratarskih kultura. Od tri analizirane povrtne kulture (rajčica, paprika i salatni krastavac) najdohodovnija je proizvodnja paprike u kojoj se ujedno ostvaruje i najviša profitabilnost, u radu iskazana omjerom pokrića varijabilnih troškova i prihoda od prodaje. Na primjeru proizvođača povrća u zatvorenim prostorima u Koprivničko-križevačkoj županiji izračunato je vrijeme povrata ulaganja u plasteničke kapacitete od sedam godina. Pozitivna neto sadašnja vrijednost i interna stope rentabilnosti veća od korištene diskontne stope ukazuju na prihvatljivost ulaganja u ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje.
Ključne riječi
povrćarstvo; zaštićeni prostor; dohodak; financijska analiza; investicijska analiza
Hrčak ID:
162452
URI
Datum izdavanja:
21.7.2015.
Posjeta: 4.212 *