Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj genotipa na kemijski sastav maslinovog ulja

Tatjana Klepo ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 246 Kb

str. 44-53

preuzimanja: 1.449

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 246 Kb

str. 53-53

preuzimanja: 416

citiraj


Sažetak

Poznato je da su glavni čimbenici koji utječu na kvalitetu maslinovih ulja vrijeme berbe plodova, način berbe i transporta, način i vrijeme čuvanja ploda od berbe do prerade i način ekstrakcije ulja iz ploda masline. Kada optimaliziramo sve ove čimbenike tada nam je kvaliteta ulja direktna reprezentanta sorte, agrotehnike i elaiotehnike te pedo-klimatskih čimbenika. U radu je prikazan pregled rezultata istraživanja kemijskog sastava maslinovog ulja i senzorskih karakteristika u ovisnosti o genotipu masline.

Ključne riječi

maslinovo ulje; kvaliteta; sorte maslina

Hrčak ID:

162617

URI

https://hrcak.srce.hr/162617

Datum izdavanja:

5.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.817 *