Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 36 No. 5, 2013.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke
Stjepan Sito
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Slavica Škurdija
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Petra Sinković
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Mario Čeh
Jasmina Martinec
Martina Arar
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Sažetak
U radu su prikazani rezultati laboratorijskog sušenja jabuka u različitim oblicima slijedećih sorti jabuka; Cripps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn. Tako se za čips od jabuke kao najpoželjniji osušeni oblik jabuke odlučilo 63%, za klipiče 21%, a za štapiće svega 16% anketiranih osoba. Anketa je pokazala da je najpoželjnija sorta za sušenje Cripps Pink, zatim Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, a najmanje poželjna sorta je Braeburn. Prikazani rezultati istraživanja mogu poslužiti pri odabiru sorti jabuka kod podizanja novih nasada jabuka, čiji su plodovi namijenjeni sušenju.
Ključne riječi
plod jabuke; sušenje jabuke; čips od jabuke
Hrčak ID:
162739
URI
Datum izdavanja:
15.11.2013.
Posjeta: 1.702 *