Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina (Vitis Vinifera L.)

Ivana Puhelek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 536 Kb

str. 100-108

preuzimanja: 235

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 536 Kb

str. 108-108

preuzimanja: 355

citiraj


Sažetak

Kultivar Kraljevina hrvatska je autohtona sorta koja se tradicionalno uzgaja na području sjeverozapadne Hrvatske. Od 2003. godine taj je kultivar uključen u postupak klonske selekcije unutar projekta “Klonska selekcija cv. Kraljevina”. U početnoj fazi istraživanja odabrani su i temeljem pozitivne fenotipske varijabilnosti izdvojeni trsovi na kojima su tijekom idućih godina provođena fenotipska opažanja, a temeljem dobivenih rezultata 24 elitna matična trsa vegetativno su razmnoženi i posađeni u kolekciju klonskih kandidata u Psarjevu Gornjem. U 2011. godini 9 klonskih kandidata Kraljevine zasebno je obrano te je provedena mikrovinifikacija u kontroliranim uvjetima uz korištenje dvaju komercijalnih kvasaca i to Anchor VIN13 te Uvaferm Affinity. U dobivenim vinima provedena je osnovna kemijska analiza, određene su pojedinačne organske kiseline te su na kraju vina senzorno ocijenjena.

Ključne riječi

Hrčak ID:

163028

URI

https://hrcak.srce.hr/163028

Datum izdavanja:

2.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.503 *